
Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba we własnym domu. Pozwala to na kontrolę ilości pieczywa, które jest spożywane na bieżąco, a nie wyrzucane. Jak każdy chleb, tak i domowy potrzebuje zakwasu, by mógł powstać. Co będzie potrzebne? Jedynie woda i mąka żytnia razowa zakwas wówczas będzie jedynie kwestią kilku dni.
Dla własnego chleba
Istnieje możliwość wypieku chleba bez konieczności przygotowania wcześniej zakwasu, ale tak powstałe pieczywo nie ma tego samego smaku i aromatu, również zapach nie jest to końca taki, jak ten znany. Dlatego więc warto zdecydować się na to, by jednak zakwas wykonać, by móc cieszyć się pachnącym bochenkiem.
Czyniąc zakwas do chleba, należy uzbroić się w cierpliwość i nie dać rutynie wykonywanych kolejny raz czynności, a otrzyma się taki bochenek, jaki się chce.
Najważniejszymi składnikami, tymi podstawowymi, są: mąka żytnia razowa typ 2000, woda oraz czas.
Na przygotowanie zakwasu potrzeba zazwyczaj 5-6 dni; tego ostatniego można już pokusić się o wypiek własnego chleba. A później powtarzać to i powtarzać, kiedy okaże się być lepszy od kupnego.
Przygotowanie
Dzień 1
Pierwszego dnia potrzebne jest ok. 50 g mąki razowej żytniej (5-6 łyżek), ok. 50 g wody (5-6 łyżek; może być przegotowana, mineralna lub źródlana) oraz słoik o pojemności 1 litra. Stosunek mąki do wody powinien wynosić 1:1. Mąkę i wodę wymieszać ze sobą w słoiku (ten wcześniej należy dokładnie umyć i wyparzyć). Konsystencja powinna być gęsta. Słoika nie zakręcać. Przykryć go ściereczką i gazą, pozostawić i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Dzień 2
Drugiego dnia potrzebna jest połowa zakwasu z dnia 1 (drugą można komuś podarować, by zrobił swój zakwas, zaczynając od dnia 2), 50 g mąki żytniej i 50 g wody. Nowe składniki umieścić w słoiku, dokładnie wymieszać, słoik przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Dzień 3, 4, 5 i 6
Powtarzać czynności – do ½ zakwasu z dnia poprzedniego dodać 50 g mąki i 50 g, odstawić słoik w ciepłe miejsce.
Tę część zakwasu, która jest zbędna (druga połowa) można dać kolejnej osobie lub też robić z tego więcej zakwasu na własny użytek.
Dzień 7
Zakwas jest już na pewno dojrzały, prawidłowo pracuje i bez problemu można upiec z niego chleb.
Najnowsze komentarze