Pages Menu
 

Categories Menu
Weganizm: jakie produkty wegańskie spożywają weganie?
Współczesny pęd życia, stres i wynikające z tego tytułu choroby musiały musiały odbić się na naszym zdrowiu. Jednym z lepszych sposobów na poprawę jakości dotychczasowego
Produkty dla wegetarian i wegan: sery wegańskie
Bez większych przeszkód da się zaobserwować niemały wzrost zainteresowana zdrową żywnością. Ma to swoje wielotorowe przyczyny. Z jednej strony ludzie rezygnują z pokarmów
Catering wegański i catering wegetariański Warszawa
Jak tylko nadejdzie cieplejszy czas zaczynamy coraz śmielej myśleć o zorganizowaniu firmowych i rodzinnych imprez na powietrzu. Jak powszechnie wiadomo tergo rodzaju
Przepisy diety wegetariańskiej: przepis na rosół wegetariański
Coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania staje się dieta wegetariańska. W powszechnej świadomości tego rodzaju forma odżywiania wydaje się mało zbilansowana,
Dieta wegetariańska Warszawa
Liczne choroby, zwiększony koszt za produkty mięsny bądź też chęć niezabijania zwierząt wpływa na rezygnację z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Wciąż jednak słyszy się głosy podważające fakt,
Wegetarianizm: sklep dla wegetarian - czy warto wybierać specjalistyczny sklep wegetariański?
Występuje całkiem sporo powodów dla których stale poszerza się grono osób zainteresowanych dietą wykluczającą mięso. W końcu
Wegański tusz do rzęs. Czy może wegetariańska mascara do rzęs?
Na rynku coraz popularniejszą formą kosmetyków są te na bazie naturalnych składników. W ten sposób osoba z nich korzystająca zyskuje pewność, że korzysta

Posted by on sie 9, 2021 in Inne tematy |

Gdy najdzie ochota na domowy chleb

Gdy najdzie ochota na domowy chleb

Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba we własnym domu. Pozwala to na kontrolę ilości pieczywa, które jest spożywane na bieżąco, a nie wyrzucane. Jak każdy chleb, tak i domowy potrzebuje zakwasu, by mógł powstać. Co będzie potrzebne? Jedynie woda i mąka żytnia razowa zakwas wówczas będzie jedynie kwestią kilku dni.

Dla własnego chleba

Istnieje możliwość wypieku chleba bez konieczności przygotowania wcześniej zakwasu, ale tak powstałe pieczywo nie ma tego samego smaku i aromatu, również zapach nie jest to końca taki, jak ten znany. Dlatego więc warto zdecydować się na to, by jednak zakwas wykonać, by móc cieszyć się pachnącym bochenkiem.

Czyniąc zakwas do chleba, należy uzbroić się w cierpliwość i nie dać rutynie wykonywanych kolejny raz czynności, a otrzyma się taki bochenek, jaki się chce.

Najważniejszymi składnikami, tymi podstawowymi, są: mąka żytnia razowa typ 2000, woda oraz czas.
Na przygotowanie zakwasu potrzeba zazwyczaj 5-6 dni; tego ostatniego można już pokusić się o wypiek własnego chleba. A później powtarzać to i powtarzać, kiedy okaże się być lepszy od kupnego.

Przygotowanie

Dzień 1
Pierwszego dnia potrzebne jest ok. 50 g mąki razowej żytniej (5-6 łyżek), ok. 50 g wody (5-6 łyżek; może być przegotowana, mineralna lub źródlana) oraz słoik o pojemności 1 litra. Stosunek mąki do wody powinien wynosić 1:1. Mąkę i wodę wymieszać ze sobą w słoiku (ten wcześniej należy dokładnie umyć i wyparzyć). Konsystencja powinna być gęsta. Słoika nie zakręcać. Przykryć go ściereczką i gazą, pozostawić i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Dzień 2
Drugiego dnia potrzebna jest połowa zakwasu z dnia 1 (drugą można komuś podarować, by zrobił swój zakwas, zaczynając od dnia 2), 50 g mąki żytniej i 50 g wody. Nowe składniki umieścić w słoiku, dokładnie wymieszać, słoik przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Dzień 3, 4, 5 i 6
Powtarzać czynności – do ½ zakwasu z dnia poprzedniego dodać 50 g mąki i 50 g, odstawić słoik w ciepłe miejsce.
Tę część zakwasu, która jest zbędna (druga połowa) można dać kolejnej osobie lub też robić z tego więcej zakwasu na własny użytek.

Dzień 7
Zakwas jest już na pewno dojrzały, prawidłowo pracuje i bez problemu można upiec z niego chleb.