Press ESC to close

Wino z jabłek

Pyszne wino jabłkowe

Przygotowanie wina z jabłek nie nastręcza zbyt wielu problemów w kraju, w którym jabłka królują pod wieloma postaciami. Polacy mają naprawdę ogromny wybór i dostępność o której część nacji może jedynie pomarzyć. Jabłka to niezwykle wdzięczne owoce, dzięki którym jesteśmy w stanie stworzyć własnym sumptem niezwykłe smakowe wino, którym będziemy mogli się delektować w dowolnej chwili. W zależności od zapotrzebowania i własnych preferencji, możemy wyprodukować wino, które będzie się charakteryzowało nieco słodszą nutą lub takie, które doskonale sprawdzi się w gorące dni – orzeźwiające i lekko kwaśne. Wino z jabłek jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie naraża nas na wysokie koszty. Ponadto, jest to jedno z tych win, które można produkować bezustannie, ponieważ jabłka są powszechnie dostępne również wtedy, kiedy sezon na inne owoce dobiega końca. Pierwszym krokiem będzie przygotowanie owoców, czyli pozbycie się gniazd nasiennych i pozbycie się pestek. Bardzo istotną kwestią jest skórka, której się nie pozbywamy, ponieważ w ten sposób stracimy niepowtarzalny aromat wina jabłkowego. Następnie należy rozdrobnić owoce, co możemy wykonać, np. za pomocą sokowirówki lub jakiejkolwiek innej maszyny, która umożliwi solidne rozdrobnienie owoców. Przygotowany w ten sposób moszcz należy odstawić na kilka godzin, a następnie dodać do niego wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Cały roztwór powinien znaleźć się w czystym gąsiorze. Następnie należy przygotować cukrowy syrop, który wraz z drożdżami dodamy do soku owocowego znajdującego się w gąsiorze. Od nas będzie zależało to, czy wino ma być bardziej kwaskowate czy słodkie, dlatego sami powinniśmy zdecydować o ilości kwasku cytrynowego. Pojemnik fermentacyjny należy odstawić na nie mniej niż dwa miesiące, a po upływie tego czasu można śmiało przelać wino do butelek.

Dlaczego warto pić wino z jabłek?

Jabłka to źródło wielu witamin, a ich spożywanie może zapobiec wielu chorobom, z którymi borykają się ludzie, a nawet zniwelować efekty postępujących już dolegliwości. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych owoców działa przeciwmiażdżycowo. Ponadto, jabłka tworzą naturalną ochronę dla naszego wzroku ze względu na dużą zawartość witaminy A.