Pyszne wino jabłkowe
Przygotowanie wina z jabłek nie nastręcza zbyt wielu problemów w kraju, w którym jabłka królują pod wieloma postaciami. Polacy mają naprawdę ogromny wybór i dostępność o której część nacji może jedynie pomarzyć. Jabłka to niezwykle wdzięczne owoce, dzięki którym jesteśmy w stanie stworzyć własnym sumptem niezwykłe smakowe wino, którym będziemy mogli się delektować w dowolnej chwili. W zależności od zapotrzebowania i własnych preferencji, możemy wyprodukować wino, które będzie się charakteryzowało nieco słodszą nutą lub takie, które doskonale sprawdzi się w gorące dni – orzeźwiające i lekko kwaśne. Wino z jabłek jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie naraża nas na wysokie koszty. Ponadto, jest to jedno z tych win, które można produkować bezustannie, ponieważ jabłka są powszechnie dostępne również wtedy, kiedy sezon na inne owoce dobiega końca. Pierwszym krokiem będzie przygotowanie owoców, czyli pozbycie się gniazd nasiennych i pozbycie się pestek. Bardzo istotną kwestią jest skórka, której się nie pozbywamy, ponieważ w ten sposób stracimy niepowtarzalny aromat wina jabłkowego. Następnie należy rozdrobnić owoce, co możemy wykonać, np. za pomocą sokowirówki lub jakiejkolwiek innej maszyny, która umożliwi solidne rozdrobnienie owoców. Przygotowany w ten sposób moszcz należy odstawić na kilka godzin, a następnie dodać do niego wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Cały roztwór powinien znaleźć się w czystym gąsiorze. Następnie należy przygotować cukrowy syrop, który wraz z drożdżami dodamy do soku owocowego znajdującego się w gąsiorze. Od nas będzie zależało to, czy wino ma być bardziej kwaskowate czy słodkie, dlatego sami powinniśmy zdecydować o ilości kwasku cytrynowego. Pojemnik fermentacyjny należy odstawić na nie mniej niż dwa miesiące, a po upływie tego czasu można śmiało przelać wino do butelek.
Dlaczego warto pić wino z jabłek?
Jabłka to źródło wielu witamin, a ich spożywanie może zapobiec wielu chorobom, z którymi borykają się ludzie, a nawet zniwelować efekty postępujących już dolegliwości. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych owoców działa przeciwmiażdżycowo. Ponadto, jabłka tworzą naturalną ochronę dla naszego wzroku ze względu na dużą zawartość witaminy A.
Najnowsze komentarze