Pages Menu

Categories Menu
Przepisy diety wegetariańskiej: przepis na rosół wegetariański
Coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania staje się dieta wegetariańska. W powszechnej świadomości tego rodzaju forma odżywiania wydaje się mało zbilansowana,
Catering wegański i catering wegetariański Warszawa
Jak tylko nadejdzie cieplejszy czas zaczynamy coraz śmielej myśleć o zorganizowaniu firmowych i rodzinnych imprez na powietrzu. Jak powszechnie wiadomo tergo rodzaju
Weganizm: jakie produkty wegańskie spożywają weganie?
Współczesny pęd życia, stres i wynikające z tego tytułu choroby musiały musiały odbić się na naszym zdrowiu. Jednym z lepszych sposobów na poprawę jakości dotychczasowego
Dieta wegetariańska Warszawa
Liczne choroby, zwiększony koszt za produkty mięsny bądź też chęć niezabijania zwierząt wpływa na rezygnację z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Wciąż jednak słyszy się głosy podważające fakt,
Gołąbki dla wegetarian, a może pizza wegetariańska Gdynia?
Dieta bezmięsna kusi coraz większe grono ludzi. Część z nich mimo niewątpliwych walorów tego stylu odżywiania miewa obawy, że ich jadłospis będzie monotonny i
Wegański sklep internetowy - dieta wegańska jaki wybrać sklep online?
Zdrowy styl życia to przede wszystkim zwracanie uwagę na spożywane pokarmy. Absolutnie więc nie powinno dziwić, że ludzie sięgają po coraz bardziej
Produkty dla wegetarian i wegan: sery wegańskie
Bez większych przeszkód da się zaobserwować niemały wzrost zainteresowana zdrową żywnością. Ma to swoje wielotorowe przyczyny. Z jednej strony ludzie rezygnują z pokarmów

Posted by on sie 29, 2021 in Inne tematy |

Kurczak po indonezyjsku – pomysł na orientalną kolację

Kurczak po indonezyjsku – pomysł na orientalną kolację

Szukasz ciekawego pomysłu na kolację? Może interesują cię orientalne, nietypowe i niecodzienne smaki… Świetnym pomysłem w takim razie będzie kurczak po indonezyjsku podany z pysznym, sypkim ryżem .
To danie cieszy się niezwykłą popularnością w krajach Azji Południowo-Wschodniej, ale nie tylko. Co ciekawe, to danie jada się równie często w Holandii, a to wszystko przez kolonizację Indii przez Holandię. Ale czym dokładnie jest to danie? To kawałki kurczaka nadziane na patyczki do szaszłyków i grillowane tradycyjnie na ogniu. Serwuje się je zawsze z pikantnym sosem.

Przepis:

• 500 g piersi z kurczaka
• 300 ml mleka kokosowego – płynnego
• łodyga trawy cytrynowej
• jedna, średnia dymka
• papryczka chili
• garść orzeszków ziemnych – prażonych, niesolonych
• łyżeczka startego imbiru
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
• pieprz – najlepiej biały
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżeczki sosu rybnego
• kilka gałązek świeżej kolendry
• 1 limonka

• patyczki do szaszłyków
• ryż

Wykonanie:

Piersi kurczaka kroimy w niezbyt grube, około 2 cm paski i nadziewamy na patyczki. Staramy się uzyskać efekt harmonijki.
W następnym kroku przygotowujemy marynatę. W tym celu: siekamy trawę cytrynową, dymkę i ostrą papryczkę. Całość mieszamy ze startym imbirem, 100 ml mleka kokosowego, brązowym cukrem, połową sosu rybnego i połową sosu sojowego. Dodajemy szczyptę białego pieprzu i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Gotową marynatą polewamy szaszłyki i odstawiamy na pół godziny.

W blenderze umieszczamy orzeszki ziemne, następnie dodajemy 200 ml mleka kokosowego, dwa ząbki czosnku oraz resztę sosu rybnego i sojowego. Wyciskamy sok z limonki. Dodajemy kolendrę i pieprz. Całość blendujemy na jednolitą masę.

Gotujemy ryż wedle poleceń na opakowaniu. W tym czasie na rozgrzaną patelnię grillową wlewamy olej i smażymy szaszłyki. Możemy polewać je dodatkowo pozostałą marynatą.
Kurczaka podajemy z ryżem i sosem.